Vaijeriliuku

Pirkanmaan pisin vaijeriliuku Laavumaassa

Vaijeriliuku Laavumaassa

Pirkanmaan pisin vaijeriliuku Laavumaassa on suurin vetonaulamme. Liukuessa vauhti nousee yli 40 kilometriin tunnissa. Liukuja voi tehdä useita.

Korkeimmillaan liukuja on n. 15 metrin korkeudessa maanpinnasta, linja alkukolmanneksella. Eli hieman joutuu sitä korkeanpaikankammoaan tässä siedättämään…

Liukulinja kulkee kauniissa maisemassa, metsän halki puidenlatvojen korkeudella, sekä osin pienen idyllisen nevasuon yli. Suolta voi syksyllä pitkoksia kävellessään kerätä karpaloita suuhunsa.

Toiminta vaijeriliukuohjelmassa

Liukuohjelmaa aloitettaessa kannattaa jättää ylimääräiset tavarat pois taskuista; niitä voi olla työlästä löytää metsästä tai suosta, jos pääsevät matkalla putoamaan.

Pukeutumiseen pätee selkeä ohje: säämukaista ja mukavaa päälle. Hame ei muuten toimi kovin hyvin valjaiden kanssa…
Jalkaan kannattaa valita kengät, jolla selviää metsämaastossa, kelin mukaan. Suolla ei tarvitse jalkoja kastella, uudet pitkospuut pitävät huolen siitä.

Liukujat pukevat aluksi valjaat, kypärät ja ns. lehmänhännät (kiinnitysköydet), ja sen jälkeen käydään läpi liukuun liittyvät turvallisuusasiat ja toimintaohjeet.

Ohjaaja saattaa ryhmän ensimmäisellä kerralla polkua pitkin lähtötornille, josta lähtö tapahtuu yksi laskija kerrallaan, n. minuutin välein. Tosiessa päässä liukua odottaa toinen ohjaaja, joka hoitaa jarruttamisen sekä lehmänhäntien irroittamisen vaijerista.

Seuraavilla kierroksilla liukujat kulkevat itsenäisesti paluupolkua tornille, käytettävissä olevan ajan puitteissa niin monta kertaa, kuin ehtivät. Tai jaksavat polkua takaisin tallata…

Kenelle liuku sopii

Liuku sopii lähes jokaiselle, kunhan jaksaa kävellä helppoa metsäpolkua ja osin pitkospuita (suon ylitys) liukulinjan alkuun, jossa lähtö tapahtuu kuusimetrisestä puutornista.

Turvallisuussyistä joudumme rajoittamaan liukujan maksimipainon 120 kilogrammaan; vaijeri kyllä kestää huomattavasti enemmänkin, mutta loppumatkasta tätä isompi henkilö tulee niin matalalla ja maata lähellä, ettemme suosittele tätä kokeilemaan.

Alarajaa ei liukujan painolle ole, mutta yksin pystyy liukumaan vain yli 15-kiloinen kaveri; pienempiä olemme paketoineet vanhemman kanssa samaan nippuun, omissa valjaissa ja kiinnityksissä toki. Lapsi roikkuu tällöin omissa hännissään vanhemman sylissä.

Tilaa vaijeriliukuohjelma

Vaijeriliukuun on helppo yhdistää muita Laavumaan ohjelmalajeja.

Vaijeriliukuohjelmaa ohjaa ja myy Kelo ja kallio Adventures

Tästä linkistä pääset jättämään tarjouspyynnön ohjelmasta